Hakemus
Työttömyysetuuksia haetaan toisistaan poikkeavin lomakkein ja tavoin. Ansiopäivärahaa ja työllistymistä edistävien palveluiden ajalta etuutta haetaan aina hakemusjaksoittain (kalenterikuukausittain jälkikäteen).
Kun olosuhteissa tapahtuu muutos, siitä on ilmoitettava erikseen työttömyyskassalle ja työ- ja elinkeinotoimistolle. Työttömyyskassalle on (ns. työssäoloseurannan vuoksi) aina myös ilmoitettava ne jaksot, jolloin päivärahaa ei haeta sekä hakematta jättämisen syy. Muutosten ilmoittamatta jättäminen saattaa johtaa etuuden takaisinperintään sekä hallinnollisiin tai rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Joka tapauksessa muutosten ilmoittamatta jättäminen johtaa hakemuksen käsittelemisen viivästymiseen.
Etuutta haetaan sähköisesti työttömyyskassan eAsioinnissa. eAsiointiin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Jos hakemuksen tekee paperisena, niin ensimmäistä kertaa työttömäksi tuleva voi pyytää etuushakemuksen työttömyyskassasta. Sen voi tulostaa myös internetistä osoitteesta www.tyj.fi (ansiopäivärahahakemus) tai kassan nettisivustolta (lomakkeet).
Päivärahaa haetaan viimeistään 3 kuukauden kuluessa päivärahaoikeuden syntymisestä. Jos hakemus saapuu työttömyyskassaan esimerkiksi 1.12., voi etuutta saada aikaisintaan siis 1.9. jälkeiseltä ajalta. Kolmen kuukauden määräaika koskee niin alku- kuin jatkohakemusta lapsikorotuksineen (ei kuitenkaan päivärahaoikeutta edeltävää 7 päivän omavastuuaikaa. Päivärahaoikeutta edeltävä 7 päivän omavastuuaika voidaan edellytysten täyttyessä sen sijaan huomioida aikaisemmaltakin ajalta. Hakemusta ei pidä jättää määräajassa toimittamatta työttömyyskassalle, vaikka esimerkiksi palkkatodistus tai jokin muu hakemuksen liite olisi vielä saamatta.
Etuutta haetaan jälkikäteen neljän peräkkäisen kalenteriviikon (jos olet kokonaan työtön tai kokonaan lomautettu tai hakemusjaksoon sisältyy vain satunnaisia työsuhteita) jaksoissa maanantaista sunnuntaihin tai kalenterikuukausittain (jos sinulla on jatkuva osa-aikatyö tai päivärahasta vähennettävää sosiaalietuutta).
Ns. soviteltua päivärahaa voidaan pääsäännöstä poiketen kassalle annetun harkintavallan rajoissa maksaa myös ennakkona, jos syynä päivärahan viivästymiseen on hakijasta riippumaton palkkatodistuksen puuttuminen ja oikeus etuuteen on muutoin selvä.
Päivärahahakemus on täytettävä huolellisesti ja ohjeen mukaisesti. Hakemuksessa on esimerkiksi eriteltävä päivittäin työttömyyspäivät, sairausajat sekä työssäolopäivät (tuntimäärineen). Puutteellisesti täytettyä hakemusta ei voida käsitellä.
Työttömyyskassa tarvitsee esimerkiksi osa-aikatyön osalta usein myös tiedon mm. siitä, minä aikoina työtä on päivittäin tehty, jotta erilaiset palkanlisät osaltaan kohdistaa oikein uuden työssäoloehdon seurannassa. Etuuden hakijan tulee etuutta hakiessaan aina viiveiden välttämiseksi tarkistaa mm. se, että hakemukseen merkityt työtunnit ja palkkatodistuksen tiedot ovat yhteneväiset eikä asiakirjojen välillä ole muitakaan ristiriitaisuuksia (esimerkiksi palkkatodistuksessa eri työsuhteen päättymispäivä kuin työtodistuksessa tai päättymisilmoituksessa).
Päivärahahakemuksen mukana on aina myös lähetettävä tarvittavat täyttämisohjeissa mainitut todistukset ja liitteet. Etuus voidaan evätä myös siksi, ettei pyydettyjä selvityksiä toimiteta. Joka tapauksessa puuttuvat selvitykset aiheuttavat hakijasta johtuvan viiveen etuuden käsittelyssä.
Hakemukset skannataan työttömyyskassassa. Siksi hakemus tulee täyttää huolellisesti selvällä käsialalla. Mukaan ei kannata lähettää pikkulappusia, vaan mieluummin A4-kokoisia papereita, jotta skannaus sujuisi ongelmitta.
Hakemus olisi epäselvyyksien ja viiveiden välttämiseksi myös muistettava päivätä ja allekirjoittaa. Allekirjoituspäivä ei saa olla aikaisempi kuin se viimeinen päivä, jolta päivärahaa haetaan. Hakemusta ei voida lähettää etukäteen ennen hakemusjakson viimeistä päivää.
Hae muutosturvaa, jos olet täyttänyt 55 vuotta ja sinut on irtisanottu. Ilmoittaudu TE-toimistoon 60 päivän sisällä irtisanomisesta.
Hakemuksen liitteet
Edellytykset päivärahalle
Lakimuutoksen myötä 2.9.2024 alkaen on käytössä sekä vanhan että uuden lain mukainen jäsenyys- ja työssäoloehto. Jos olet uuden työssäoloehdon piirissä, lue myös työssäoloehdon yhdistelmästä, sillä 2.9.2024 alkaen työssäoloehto kertyy useimmiten vanhan ja uuden työssäoloehdon yhdistelmänä. KOKO-kassa huolehtii työssäoloehtosi laskemisesta.
Työssäoloehdon tarkastelujaksoa tarkastellaan normaalitilanteessa enintään 28 kuukauden ajanjaksolla.
Palkkatodistus ja tulorekisteri
Saamme palkkatiedot tulorekisteristä. Aina tulorekisterin tiedot eivät ole riittävät. Silloin pyydämme sinulta tarkentavia tietoja tai työnantajan laatiman palkkatodistuksen hakemuksesi käsittelyn yhteydessä. Palkkatiedot tarvitaan päivärahan suuruuden laskemiseksi työssäoloehdon täyttävältä ajalta.
Maksuperusteinen sovittelu
Jos hakijalla on osa-aikatyöstä tai alle kaksi viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä tuloja, niin ne sovitellaan sillä hakujaksolla, jolla tulo maksetaan. Ilmoita aina kaikki tulot (palkkalaskelma ja työtunnit). Tulojen ilmoittamatta jättäminen on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi. Lue lisää sovitellusta päivärahasta.
Kopio irtisanomis- tai lomautusilmoituksesta sekä mahdollisesta työsuhteen päättyessä tehdystä päättämissopimuksesta.
Työttömyyskassa tarvitsee työsuhteen päättymiseen liittyviä tietoja tarkistaakseen, ettei estettä päivärahaoikeudelle ole ja mm. sen selvittämiseksi, vaikuttaako jokin päättämissopimuksessa sovittu korvaus päivärahan tasoon taikka tuleeko etuus vastaavalta ns. jaksotusajalta mahdollisesti evätä.
Kopio työsopimuksesta ja työtodistuksesta varmuuden vuoksi, jos sellainen on.
(tarkistettava myös, että työsuhteen päättymispäivä on merkitty kaikkiin asiakirjoihin samalla tavalla ja oikein).
Työttömyyskassa tarkistaa asiakirjoista muun muassa työsuhteen oikean alkamis- ja päättymispäivän sekä päättymissyyn. Työtodistuksen toimittaminen ei vapauta toimittamasta erikseen esimerkiksi irtisanomisilmoitusta. Tiedot eivät saa olla ristiriidassa keskenään, joten tietojen paikkansapitävyys on syytä aina erikseen tarkistaa. Paikkansapitävyys asiassa annetun työvoimapoliittisen lau-sunnon kanssa on hyvä myös itse ennalta tarkistaa. Jos työvoimaviranomaisella on esimerkiksi eri tieto työsuhteen päättymispäivästä kuin mikä ilmenee muusta asiakirjasta, joudutaan asiassa pyytämään uusi työ- ja elinkeinotoimiston lausunto, mikä aiheuttaa viiveen käsittelyyn.
Portaikko- tai muutosverokortti
Työttömyyskassa saa ennakonpidätystiedot suoraan verottajalta, mutta jos sinulla on ennakonpidätystä varten portaikkoverokortti tai muutosverokortti, liitä se alkuperäisenä hakemukseen (palkkaa varten annettua ennakonpidätysprosenttia korotetaan ansiopäivärahaa ja vuorottelukorvausta maksettaessa niin, että ennakonpidätys on vähintään 25%. Jos etuudensaaja toimittaa työttömyyskassaan nimenomaan erikseen etuutta varten pyydetyn muutosverokortin, vero pidätetään muutosverokortin mukaisesti ilman korotusta. Ellei mitään verokorttia toimiteta, käytetään verottajalta saatuja verotustietoja kuitenkin niin, että pidätys on tällöinkin vähintään 25%; lisäksi vuoden vaiheessa voidaan joutua soveltamaan ns. takautuvien maksujen verotustaulukkoa).
Kelan päätös tai maksukuitti
Jos saat esimerkiksi raskaus-, tai vanhempainrahaa, kotihoidontukea, eläkettä tai muuta etuutta (osa etuuksista vähentää työttömyysetuutta, osa estää ja osa ei vaikuta ollenkaan).
Päivärahan määrästä vähennetään lain mukaan kokonaan esimerkiksi osa-työkyvyttömyyseläke, osa-aikaeläke ja lasten kotihoidontuki (puolison saamaa kotihoidontukea ei kuitenkaan vähennetä, jos puoliso hoitaa itse lasta ja saa samanaikaisesti raskaus-, erityisraskaus- tai vanhempainrahaa eikä hänellä ole tämän vuoksi oikeutta työttömyysetuuteen, tai jos molemmat puolisot ovat työttöminä saaden työttömyysetuutta, vähennys tehdään tukea saavan puolison työttömyysetuudesta).
Eräitä sosiaalietuuksia ei taas vähennetä ollenkaan. Tällaisia etuoikeutettuja tuloja ovat esimerkiksi perhe-eläkkeet, lapsilisät, asumistuki ja vuonna 2017 voimaantullut osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE). Eräät etuudet puolestaan estävät kokonaan päivärahan saannin. Tällaisia sosiaalietuuksia ovat esimerkiksi työttömyyseläke, vanhuuseläke sekä raskaus- ja vanhempainraha.
Selvitysosa viimeksi vahvistetusta verotuksesta
Jos olet harjoittanut yritystoimintaa tai saanut ansiotuloa esimerkiksi maataloudesta tai muusta omasta työstäsi, liitä hakemukseen selvitysosa viimeksi vahvistetusta verotuksesta.
Jos yritystoiminnan nykyiset tulot poikkeavat verotuksessa viimeksi vahvistetusta, esitä tästä verotietojen lisäksi luotettava (muu kuin oma) selvitys. Yleensä viimeksi vahvistetun verotuksen tiedot kuitenkin aina ratkaisevat, merkitystä muulla selvityksessä on lähinnä vain silloin, kun verotustietoja ei ole vielä käytettävissä sen vuoksi, että yritystoiminta on vasta aloitettu. Työttömyyskassa arvioi tällöin selvityksen luotettavuuden.
Selvitys jäsenmaksun suorittamisesta
Työttömäksi jäädessä on syytä varmistaa, että jäsenmaksu on suoritettu työttömyyden alkuun asti. Täysi jäsenmaksu on maksettava koko kuukaudelta, jos jäsen saa palkkatuloa yhdeltäkin päivältä kyseisen kuukauden aikana. Työttömyyskassamaksu on suoritettava aina täysimääräisenä, vaikka liiton jäsenmaksusta olisi liiton sääntöjen mukaan vapautettu. Jäsenmaksu vuonna 2024 on 23€/kk (työttömyyskassan jäsenmaksuosuus on 5,25 €/kk).
Työttömyysetuuden hakeminen edellyttää huolellisuutta. Joskus hakemuksen ratkaiseminen edellyttää kuitenkin sellaista erityistietoa työttömyysturvan säännöksistä, ettei hakija kohtuudella osaa ennalta valmistella hakemustaan kaikilta osin säännösten edellyttämällä tavalla. Työttömyyskassan ja liiton toimihenkilöt avustavat tällöin mielellään asian ratkaisun kannalta välttämättömien asiakirjojen hankinnassa. Työttömyysturvan sisällöstä, menettelyistä ja säännöksistä saa tarkempaa tietoa muun ohessa sivustolta ladattavissa olevasta työttömyysturvaoppaasta tai liiton ja työttömyyskassan toimihenkilöltä taikka osoitteesta www.tyj.fi. Viimeksi mainitusta osoitteesta löytyy myös tietoa työttömyysturvan muutosesityksistä ja päivärahalaskuri.