Irtisanomissuojaa ollaan heikentämässä. Mm. alisuoriutuminen tullaan toteamaan omana irtisanomisperusteena. Koetko esihenkilönä tämän uhkana?
40% äänestäneistä vastasi Kyllä.
60% äänestäneistä vastasi En koe.
SAK-laiset liitot vaativat 10 % palkankorotuksia kahdelle vuodelle ja teollisuusliitto sai 8 % kolmelle. Pitäisitkö vastaavaa tasoa ihan kohtuullisena myös palvelualoille?
71.8% äänestäneistä vastasi Kyllä.
28.2% äänestäneistä vastasi En.
PAM on päättänyt lakoista viikolle 8. KEY ei ole lakosta järjestöpäätöstä tehnyt. Sinun ei ole siis pakko osallistua lakkoon, mutta aiotko niin kuitenkin menetellä?
60.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
39.9% äänestäneistä vastasi En.
Yli puolet suomalaisista arvioi työelämän kehittyneen huonompaan suuntaan viimeisen 10 vuoden aikana, kertoo viime kuussa tehty valtakunnallinen tutkimus. Kuulutko itse näin näkevään enemmistöön?
78.1% äänestäneistä vastasi Kuulun.
21.9% äänestäneistä vastasi En kuulu.
SAK:n jäsenliitot ovat kertoneet tavoittelevansa sopimuskaudelle 10 % palkankorotusta. Kun tekstitavoitteet lasketaan päälle, kustannusvaikutus ylittää reippaasti tämänkin. Pidätkö asettua tavoitetta silti sellaisena, että sitä pitäisi tavoitella vaikka voimatoimin?
30.8% äänestäneistä vastasi En pidä.
69.2% äänestäneistä vastasi Pidän.
Palvelualojen työntekijät hakevat työehtosopimusneuvotteluissa muun ohessa jokaiselle palvelualan työntekijälle oikeutta osaamisensa kehittämiseksi. Esihenkilönäkökulmasta: koulutetaanko alaisia kaupan alalla liian vähän?
85.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
14.5% äänestäneistä vastasi Ei.
Työntekijöiden valvonta tekoälyn avulla heikentää työhyvinvointia, selviää eurooppalaisesta tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kiire ja työn epävarmuus lisääntyvät kun työtä valvotaan eri tavoin. Häiritseekö tekoäly jo sinun työssäjaksamistasi?
19.6% äänestäneistä vastasi Kyllä.
80.4% äänestäneistä vastasi Ei.
Yritysten lähestymiskiellossa häiritsevästi käyttäytyneelle asiakkaalle voitaisiin määrä kielto asioida esimerkiksi ruokakaupassa. Uskotko hitaasti etenevän lakihankkeen välttämättömyyteen?
82.9% äänestäneistä vastasi Kyllä.
17.1% äänestäneistä vastasi En.
Terveystalon Terve Työelämä barometri 2024 mukaan inhimillisyys ja välittäminen työelämässä olisivat lisääntyneet. Oletko itse havainnut työolosuhteidesi muuttuneen viime aikoina myönteisempään suuntaan?
29.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
70.6% äänestäneistä vastasi Ei.
Uudistuva Johtaja 2024 -selvityksen mukaan työnantajien tulisi erityisesti kiinnittää huomiota empatiataitojen ja positiivisen jämäkkyyden kehittämiseen. Oletko havainnut työnantajan panostavan tällaiseen?
26.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
73.9% äänestäneistä vastasi En.
Lähes joka kolmas johtaja siirretään muualle tai irtisanotaan uransa aikana. Onko sinua koskaan siirretty vastoin tahtoasi toiseen tehtävään?
44% äänestäneistä vastasi On.
56% äänestäneistä vastasi Ei ole.
Pitäisikö poliittisia mielenilmaisuja vielä jatkaa helmikuunkin jälkeen, ellei vastaantuloa ilmene?
30.6% äänestäneistä vastasi Pitäisi.
69.4% äänestäneistä vastasi Ei pitäisi.
Duunitorin tuoreen Työnhakijatutkimuksen 2023 mukaan huonot pomot korostuvat, kun ihmiset jättävät työpaikkojaan. Oletko esihenkilönä pettynyt oman pomosi johtamiseen?
75% äänestäneistä vastasi Kyllä.
25% äänestäneistä vastasi Ei.
Työyhteisön huono vuorovaikutus kuormittaa työtä. Oletko kokenut esihenkilönä kiusaamista alaisten taholta?
61.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
38.6% äänestäneistä vastasi En.
Tuleeko ay-liikkeen pyrkiä järjestöllisin toimin vaikeuttamaan maan hallitusohjelman mukaisten päätösten toteuttamista?
53.8% äänestäneistä vastasi Kyllä.
46.2% äänestäneistä vastasi Ei.
Työelämässäkin voi ilmetä monenlaista rasismia (ihmisryhmän alempiarvoisena pitämistä). Oletko havainnut työelämässä itse koskaan rasismia?
34.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
65.5% äänestäneistä vastasi En.
EVAn tuoreimman lasikattomittauksen mukaan naisia oli kaikista suomalaisista johtajista vain 37,5 prosenttia. Naisjohtajien sanotaan tuovan ja luovan pehmeitä arvoja. Näkyykö tämä ylemmän naisjohdon toiminnassa?
44.4% äänestäneistä vastasi Näkyy.
55.6% äänestäneistä vastasi Ei näy.
Palkat korottuvat kaupassa yleiskorotuksella kesäkuussa. Tuore tutkimus kertoo, että kolmannes yli 60-vuotiaista ei ole erikseen itse pyytänyt palkankorotusta koko työuransa aikana. Kuulutko tähän ryhmään?
23% äänestäneistä vastasi Kyllä.
77% äänestäneistä vastasi En.
Kesäkuun alusta lukien osana työn vaarojen arviointia työnantajan tulee huomioida myös työn psykososiaaliset kuormitustekijät. Onko työnantajasi huomioinut työn vaarojen arvioinnissa ollenkaan esim. liiallisen työmäärän suhdetta työaikaan?
81.3% äänestäneistä vastasi Ei.
18.8% äänestäneistä vastasi Kyllä.
Tänä päivänä puhutaan paljon inhimillisestä tulosjohtamisesta. Kumpi on sinulle johtamisessa olennaisempaa, empatia vai jämäkkyys?
63.5% äänestäneistä vastasi Empatia
36.5% äänestäneistä vastasi Jämäkkyys
Valtakunnansovittelijan toimistosta tuli myyjille 105 euroa 1.6. 2023 lukien ja 60 euroa 1.6.2024 alkaen. Esihenkilöille prosentuaalisena vastaavasti 3,5 % ja 2,5%. Myyjille siten tänä vuonna 3000 euroon asti enemmän kuin esihenkilölle. Menikö oikeudenmukaisesti solidaarisuussyistä kuitenkin?
31% äänestäneistä vastasi Kyllä.
69% äänestäneistä vastasi Ei.
Kaupan liitto on pitänyt PAMin ennen sopimuskauden lakkaamista asettamia lakonuhkia kohtuuttomina, ylimitoitettuna ja äärimmäisinä. Onko PAM toiminut mielestäsi niin kuin sen on tullutkin toimia?
72.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
27.9% äänestäneistä vastasi Ei.
Palvelualojen ammattiliitto tavoittelee työntekijöiden keskipalkoissa laskien noin 200 euron pysyviä korotuksia kuukausitasolla. Jos asiat kärjistyvät, saisiko tällainen taso sinut esihenkilönä ”barrikaadeille”?
69.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
30.9% äänestäneistä vastasi Ei.
Ensi vuoden kaupan palkoista on neuvoteltava 15.12. mennessä. Palkanmaksuvaraa näyttää lukujen valossa olevan reilusti, toteaa PAM uusimmissa ulostuloissaan. Näyttäytyykö tämä myös esimiesnäkökulmasta tältä?
26.8% äänestäneistä vastasi Ei.
73.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksen perusteella vain 39 prosenttia suomalaisista kokee työpaikkansa hyväksi. Koetko sinä työpaikkasi hyväksi?
74.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
25.7% äänestäneistä vastasi En.
Kesälomat ovat (ainakin kohta) takana. Palautumisen kannalta ei ole fiksua olla aina tavoitettavissa. Onnistuitko lomasi aikana erottamaan työ- ja vapaa-ajan toisistaan?
52.9% äänestäneistä vastasi Kyllä.
47.1% äänestäneistä vastasi En.
PAM on ilmoittanut ajavansa kaikille yhteistä vain pienipalkkalaisia suosivaa euromääräistä palkankorotustavoitetta. Hyväksytkö puhtaasti vain euromääräisen korotustavan?
32.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
67.3% äänestäneistä vastasi En
Tuoreen tutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaisista kokee työpaikkaansa hyväksi. Entä itse?
59.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
40.9% äänestäneistä vastasi En.
Työntekijän sitoutuminen on tuoreiden tutkimusten mukaan suurimpia haasteita yrityksille. Työssä ei haluta olla ilman empatiaa. Onko sinulla aikaa työpaikallasi enemmälle empatialle?
54.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
45.8% äänestäneistä vastasi Ei.
Kaupan sopimusneuvotteluissa saavutettiin ratkaisu 2,0 %:n korotuksesta ilman uhkia. Näin jälkikäteen: olisitko ollut valmis painostustoimiin korkeamman korotuksen takia?
68.9% äänestäneistä vastasi Kyllä.
31.1% äänestäneistä vastasi En.
Mielipiteet palkkojen avoimuudesta vaihtelevat melkoisesti. Mitä mieltä itse? Lisäisikö toisten palkkojen tietäminen luottamusta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työpaikoilla?
43.8% äänestäneistä vastasi Ei.
56.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
Johtamisen kansainvälisesti tunnustettu professori Alf Rehn totesi kaupan esimiesten työhyvinvointiseminaarissa lokakuussa 2021, että usein moderni johtajuus näkyy heikompana tuottavuutena kuin perinteinen. Samaa vai eri mieltä?
26.7% äänestäneistä vastasi Samaa mieltä.
73.3% äänestäneistä vastasi Eri mieltä.
Oikeus olla tavoittamattomissa on noussut esiin keskusteluissa, myös EU-tasolla. Vuosiloma nyt takana useimmilla, työllistyitkö kuitenkin työasioissa jollain tavalla vuosilomasi aikana?
71.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
28.6% äänestäneistä vastasi En.
Uusi tutkimus kertoo, että vastoin yleistä käsitystä, tavoitettavuus työajan ulkopuolella voi auttaa vähentämään uupumusta. Tutkimus koski vain tietotyötä. Entä vähentääkö tavoitettavuus vapaa-ajalla palvelualan esimiestyössä työn kuormittavuutta?
21.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
78.6% äänestäneistä vastasi Ei.
Kaupan liitto on pettynyt hallituksen työllisyystoimiin. Paikallisen sopimisen edistäminen olisi sen mielestä tuonut palvelualoille joustavuutta ja lisännyt mm. työllisyyttä. Uskotko paikalliseen sopimiseen autuuteen?
39.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
60.6% äänestäneistä vastasi En.
Mediassa on viime aikoina esitetty useampia kertoja, että esimiesten kiusaaminen alaisten taholta on lisääntynyt korona-aikana. Vastaako tämä kokemustasi?
39.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
60.6% äänestäneistä vastasi Ei.
Eräissä selvityksissä on saatu tutkimustuloksia siitä, että verrattuna miehiin ”naispuoliset johtajat lisäävät työpaikkakiusaamisen riskiä”. Onko tällainen stereotypia kokemuksesi mukaan vain pelkkä asiaton vääristely tai yksinkertaistus?
47.6% äänestäneistä vastasi Kyllä.
52.4% äänestäneistä vastasi Ei.
Juuri julkaistussa johtamisalan väitöstutkimuksessa korostetaan, kuinka tärkeää olisi, että esimies tuntee alaisiaan myös henkilökohtaisella tasolla. Pidätkö itse tätä tärkeänä johtamisen muotona?
82.9% äänestäneistä vastasi Kyllä.
17.1% äänestäneistä vastasi En.
Eläkkeet
Eläketurvakeskuksen viime kuun lopussa julkaisema tutkimus kertoo, että suomalaisten luottamus eläketurvaan on heikentynyt. Vain joka kolmas uskoo, että luvatut eläkkeet kyetään maksamaan. Uskotko sinä?
27.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
72.9% äänestäneistä vastasi Ei
Henkilökohtaiset syyt
Ulkomaisen tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan ihmiset pitävät meikkaavia henkilöitä epäluotettavina ja epämiellyttävinä. Teetkö itsekin johtopäätöksiä pätevyydestä ulkonäön perusteella?
36% äänestäneistä vastasi Kyllä.
64% äänestäneistä vastasi En.
Henkilöstöpolitiikka
Eräs konsulttiyritys (Accenture) herätti viime vuonna huomiota ilmoittamalla luopuvansa kokonaan kehityskeskustelujen käymisestä turhana ja asiasta on tehty väitöskirjakin elokuussa. Pidätkö itse kehityskeskusteluja tarpeellisina?
73.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
26.7% äänestäneistä vastasi En.
Kolmannes SAK:n luottamushenkilöille suunnattuun kyselyyn vastanneista kertoi äskettäin, ettei heidän työnantajansa noudata kaikkia lakeja ja sopimuksia. Vastaako tämä myös omia havaintojasi?
29.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
70.9% äänestäneistä vastasi Ei
Onko yrityksesi henkilöstöpolitiikka mielestäsi tiukentunut viime aikoina?
100% äänestäneistä vastasi Kyllä
0% äänestäneistä vastasi Ei
Jäsenedut ja liiton toiminta
KEYllä on jäsenistönsä käytössä lomahuoneisto Tallinnassa. Joillakin ammattiliitoilla loma-asuntoja on myös eräissä Euroopan kaupungeissa. Pidätkö jäsenmaksuvarojen käyttöä lomakohteen hankintaan ulkomailta ylipäätään perusteltuna?
70.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
29.4% äänestäneistä vastasi Ei
Johtaminen ja työyhteisötaidot
Amerikkalaisen yliopistotason tuoreen tutkimuksen mukaan esimiehet voivat ehkäistä myrkyllistä työilmapiiriä eettisellä johtamisella. Keskusteletko itse työntekijöiden kanssa näiden työhön liittyvistä huolista ja tunteista?
95.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
4.8% äänestäneistä vastasi En.
ETLA:n tuoreen selvityksen mukaan automaatio ja robotiikka tekevät työntekijöistä epävarmoja ja hämmentyneitä. Onko tietotekniikan lisääntyminen mielestäsi myös vaikeuttanut johtamista?
61.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
38.5% äänestäneistä vastasi Ei.
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan esimiehen rooli on muuttuvassa työelämässä entistä tärkeämpi. Jos halutaan, että henkilöstö johtaa itse itseään, pitää satsata sekä koko työyhteisön johtamisen laatuun että määrään. Jos yhdellä esimiehellä on liikaa alaisia, tämä ei onnistu. Onko henkilöstöresurssit toimipaikassasi oikein mitoitettu?
58.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
41.9% äänestäneistä vastasi Ei.
Maailmankuulu liiketoimintaguru ja professori on äskettäin todennut, että johtaminen on organisaation tehottomin osa. Pomo ei tuota niin paljon kuin tienaa. Tämä koskee erityisesti pomojen pomoja. Onko kaupankin alalla liian korkea pomopyramidi?
65.8% äänestäneistä vastasi Kyllä.
34.2% äänestäneistä vastasi Ei.
Kauppalehdessä julkaistun tuoreen myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia koskevan tutkimuksen mukaan johdon asettamat tavoitteet ovat usein epäselvät. Oletko samaa mieltä?
68% äänestäneistä vastasi Kyllä.
32% äänestäneistä vastasi Ei.
Marraskuun lopussa julkaistun kauppojen aukioloaikojen vapautumista peilanneen Take care 24/7-tutkimuksen mukaan 24/7-henkilöstön pitäisi päästä itse aktiivisesti kehittämään sosiaalisesti vastuullisia johtamiskäytäntöjään, mm. työaikasuunnittelun osalta. Elävä elämä huomioiden, uskotko tällaisen onnistumiseen?
45% äänestäneistä vastasi Kyllä.
55% äänestäneistä vastasi En.
Äskettäin julkaistu 3 300 esimiehen ja alaisen suomalainen kyselytutkimus paljasti, että lähes jokainen esimies pitää itseään reiluna ja oikeudenmukaisena johtajana. Alaisista tätä mieltä on vain joka toinen. Pidätkö itseäsi reiluna ja oikeudenmukaisena esimiehenä?
97.8% äänestäneistä vastasi Kyllä.
2.2% äänestäneistä vastasi En.
Kun esimiehet ovat alaisiaan selvästi nuorempia, työntekijät kokevat enemmän vihaa, pelkoa ja muita ikäviä tunteita sekä koko yrityksen tuottavuus voi laskea, tuore saksalainen yritystutkimus kertoo. Vastaako tämä omia havintojasi?
58.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
41.9% äänestäneistä vastasi Ei.
Joulukuussa tarkastetun väitöskirjan mukaan Y-sukupolvi haastaa esimiehen vaatimalla paljon aikaa keskusteluihin esimiehen kanssa. Onko tällaiseen tänä päivänä kuitenkaan riittävästi aikaa?
11.9% äänestäneistä vastasi On
88.1% äänestäneistä vastasi Ei
Asiantuntijoiden mukaan (viimeksi Psycon Oy) jatkuva esimiehen käytettävissä oleminen ei ole hyvän johtamistyön edellytys tai tunnusmerkki. Samaa vai eri mieltä?
87.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
12.6% äänestäneistä vastasi Ei
Koulutusten hakupalvelu selvitti nettikyselyssä, mikä ärsyttää esimiestä eniten työpaikoilla. Kyselyn mukaan esimiehiä ärsyttää alaisissaan eniten huonon ilmapiirin luominen työpaikalla. Kyselyyn vastanneista esimiehistä jopa kolmannes mainitsee asian eniten ärsyttävänä. Oletko samaa mieltä?
95.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
4.3% äänestäneistä vastasi Ei
SAK:n suorittaman tuoreen kyselyn mukaan joka neljännessä työpaikassa työnantaja sanelee ratkaisut neuvottelematta ja kuuntelematta henkilöstön mielipidettä. Kuunteleeko työnantaja tänä päivänä edes esimiestä?
30.8% äänestäneistä vastasi Kyllä
69.2% äänestäneistä vastasi Ei
Hallinnollisen työn vähentäminen on ikuisuusaihe. Uskotko, että johtajien jalkauttaminen haalarihommiin ja panostukset alaiskoulutukseen voivat vähentää yksikön esimiehen työn kuormittavuutta?
52.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
47.3% äänestäneistä vastasi Ei
Tuoreen laajan johtajilla teetetyn tutkimuksen mukaan negatiiviset ihmiset ovat usein parempia, tehokkaampia ja tarkempia työssään kuin positiivisen asenteen omaavat. Samaa vai eri mieltä?
23.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
76.6% äänestäneistä vastasi Ei
Kansainvälinen jokin aika sitten julkaistu kyselytutkimus kertoo, että 42 prosenttia johtajistakaan ei luota yrityksessä tehtyihin päätöksiin. Luotatko itse työnantajasi johdon kykyyn tehdä tänä päivänä oikeita päätöksiä?
26% äänestäneistä vastasi Kyllä
74% äänestäneistä vastasi Ei
Tutkimuksen mukaan suomalaiset yritysjohtajat eivät voi keskittyä toiminnan kehittämiseen ja valvomiseen, sillä suuri osa työajasta kuluu rutiineista suoriutumiseen. Katsotko lisääntyneiden rutiinien heikentävän mahdollisuuksiasi onnistua esimiestyössä?
85.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
14.3% äänestäneistä vastasi Ei
Vuoden 2013 lopussa ilmestynyt uutuuskirja (Ari Heiskanen: Läpimurto - Taltuta tuhoaja) "paljastaa": joka neljäs esimies tai ylempi johtaja on häiriökäyttäytyjä. Totta vai tarua?
60.5% äänestäneistä vastasi Totta
39.5% äänestäneistä vastasi Tarua
Marraskuussa tarkastetun väitöskirjan mukaan esimiehen ajasta kuluu monella alalla nykyisin liki puolet tavalla tai toisella alaisten välisten konfliktien selvittelyyn. Onko tilanne sama myös palvelualalla?
42.5% äänestäneistä vastasi Kyllä
57.5% äänestäneistä vastasi Ei
Ulkomaisen bisneskoulun tuoreen tutkimuksen mukaan alaiset eivät arvosta esimieheltään saamaansa tukea. Kolme neljästä kokee saavansa tukea esimieheltään, mutta yksikään ei sitä arvosta. Arvostaako alaisesi sinulta saamaasi tukea?
62.8% äänestäneistä vastasi Kyllä
37.2% äänestäneistä vastasi Ei
Työntekijöiltä menee noin viidennes työajasta sähläämiseen, kertoo tuore tutkimus. Eniten sähläämistä aiheuttavat tutkimuksen mukaan johtajien tekemät virhepäätökset. Miten on, sähläävätkö esimiehen näkökulmasta työpaikoilla enemmän alaiset vai oma johto?
54.7% äänestäneistä vastasi Oma johto
45.3% äänestäneistä vastasi Alaiset
Tiimarin konkurssi, SOK:n pääjohtajan äkkilähtö, Keskon surkeat luvut...Luotatko tällä hetkellä oman työnantajasi kykyyn tehdä oikeita ratkaisuja ja tunnistaa alalla tapahtuvat muutokset?
44.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
55.3% äänestäneistä vastasi Ei
Kaupan liitto on nostanut agendalleen hyvän johtamisen merkityksen osana nuoriso-ohjelmaansa. Työnantajat näkevät erityisesti esimiesten kouluttamisen parantavan nuorten mielikuvaa kaupasta. Koetko tarvitsevasi uusia eväitä nuorten johtamiseen?
73.9% äänestäneistä vastasi Kyllä
26.1% äänestäneistä vastasi Ei
TNS Gallupin kesäkuussa tekemän tutkimuksen mukaan ylemmistä toimihenkilöistä jopa 34 prosenttia pelkää saavansa potkut lähivuosina. Pelkäätkö sinä?
41.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
58.3% äänestäneistä vastasi Ei
Helmikuun 2013 alun työolobarometrin mukaan esimiesten johtamistapa on kehnointa 20 vuoteen, mutta heitä kiitetään alaistensa tasapuolisesta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta. Onko johtamistavan murska-arvio mielestäsi oikeutettu ja todellisuutta vastaava?
35.9% äänestäneistä vastasi Kyllä
64.1% äänestäneistä vastasi Ei
Nuorten mielestä johtaminen työelämässä on pääosin hyvää. 30% pitää johtamista kaupan alalla kuiyenkin kohtalaisen huonona. Voiko yksikön esimies ajan ja toimivaltuuksiensa puitteissa muuttaa omalla toiminnallaan olennaisesti tilannetta?
96.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
3.4% äänestäneistä vastasi Ei
Loma ja vapaa-aika
Erään äskettäin tehdyn tutkimuksen (Pro) mukaan esimiehet ja asiantuntijat tekevät lomallaan noin viikon töitä. Teetkö sinä?
41.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
58.5% äänestäneistä vastasi En.
Keskusjärjestön tekemien kyselyjen mukaan lomien järjestely on tänä vuonna aiempaa hankalampaa. Pystytkö esimiehenä pitämään kesälomasi yhdenjaksoisena?
37.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
62.3% äänestäneistä vastasi Ei
Lomakausi lähenee. Selvitysten mukaan noin joka viides suomalainen paiskii kesälomalla töitään. Aiotko itse työskennellä lomalla?
17.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
82.9% äänestäneistä vastasi Ei
Vuosilomalain muutoksen mukaan lomalla sairastamisessa ei pian ole omavastuupäiviä. Aiotko itse hakea sairaslomaa vuosilomasi aikana ja näin siirtää vuosilomaasi, jos kyse on esimerkiksi muutaman päivän flunssasta?
14.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
85.3% äänestäneistä vastasi Ei
Paikallinen sopiminen ja työmarkkinajoustot
Paikallista sopimista pyritään edistämään monin keinoin. Pitäisikö mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen lisätä?
55.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
44.6% äänestäneistä vastasi Ei
TNS Gallupilla teetetyn tuoreen tutkimuksen mukaan miltei kolme viidestä suomalaisesta kieltäisi nollatuntisopimukset lain avulla. Tarvitaanko tällaistakin joustoa kuitenkin käytännön työvuorosuunnittelussa?
51.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
48.4% äänestäneistä vastasi Ei
Palkkaus, palkankorotukset ja palkkajärjestelmät
Työoikeuden professori on todennut, ettei työnantaja voi laillisesti vähentää palkkaa vain päättämänsä omaehtoisen koronakaranteenin ajalta. Noudattaako työnantajasi tätä linjaa?
90% äänestäneistä vastasi Kyllä.
10% äänestäneistä vastasi Ei.
Kaikille palkansaajille maksettava yleiskorotus nostaa 12 kk sopimusjaksolla palkkoja/kk 16 euroa tai vähintään 0,43 prosenttia. Esim. kaupan myyjien osalta kustannusvaikutus on käytännössä 0,73 %. Pidätkö tätä oikeudenmukaisena?
30.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
69.6% äänestäneistä vastasi Ei
Useiden viimeaikaisten selvitysten mukaan melko huomattava osa toimihenkilöistä vaihtaisi palkankorotuksen pikemminkin palkalliseen vapaaseen. Valitsisitko sinä mieluummin lisää palkallista vapaa-aikaa kuin tavanomaisen palkankorotuksen?
91.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
8.3% äänestäneistä vastasi Ei
Euromääräisissä palkankorotuksissa palkat nousevat pienipalkkaisella eniten. Monen mielestä tällainen on myrkkyä Suomen kilpailukyvylle. Kannatatko silti solidaarisuussyistä euromääräisiä palkankorotuksia seuraavalla sopimuskierroksella?
80% äänestäneistä vastasi Kyllä
20% äänestäneistä vastasi Ei
Työnantajien mukaan Suomen kilpailukyky edellyttää matalampia palkankorotuksia. EK:n mukaan yrityksillä ei olisi varaa yleisiin palkankorotuksiin lainkaan. Oletko valmis työllisyyden nimissä 0-korotuksiin seuraavalla sopimuskierroksella?
26% äänestäneistä vastasi Kyllä
74% äänestäneistä vastasi Ei
Marraskuussa uutisoitiin Finnairin luopuvan suorittavan portaan kannustinpalkkioista ensi vuoden alusta. Näetkö, että alaisten palkitseminen kaupan alalla käytössä olevin kannustepalkkioin lisää havaittavasti työn tuottavuutta tai tehokkuutta?
54.8% äänestäneistä vastasi Kyllä
45.2% äänestäneistä vastasi Ei
Samapalkkaisuus
Naisten ja miesten palkkaero on EU:n selvitysten mukaan noin 16 %. SAK:n luottamusmieskyselyn (1/2019) mukaan 2/3 luottamusmiehistä oli sitä mieltä, että tasa-arvon edistämiseksi kaikkien palkkojen pitäisi olla työpaikalla kaikkien tiedossa. Olisitko itse valmis kertomaan oman palkkasi työpaikalla muille?
47.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
52.8% äänestäneistä vastasi En.
Maaliskuussa 2015 julkaistun erään työmarkkinatutkimuksen mukaan sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa. Onko asianlaita havaintojesi tai tuntemuksesi mukaan näin myös kaupan alalla?
40% äänestäneistä vastasi Kyllä
54.3% äänestäneistä vastasi Ei
Samapalkkaisuusohjelma päättyy tänä keväänä. Sukupuolten palkkaerojen selitetään nykyisin olevan noin 17 prosenttia. Maksetaanko havaintojesi mukaan miehille ja naisille samasta työstä eri palkkaa palvelualoilla?
50% äänestäneistä vastasi Kyllä
50% äänestäneistä vastasi Ei
STTK:n tuoreen kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista ei usko palkkatasa-arvon toteutuvan työelämässä. Naisista siihen ei usko 95 % ja miehistä 70 %, mutta yhtä synkkänä tilannetta ei nähdä omalla työpaikalla. Toteutuuko palkkatasa-arvo työpaikallasi?
44.7% äänestäneistä vastasi Kyllä
55.3% äänestäneistä vastasi Ei
Työaika ja sen käyttö
Etätyösuositus kumottiin elokuun alussa. Onko kaupan esimiehen työ sellainen, jossa etätyö työtapana ylipäätään on toimiva malli?
15.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
84.7% äänestäneistä vastasi Ei.
Työasiat ovat kulkeutuneet viime aikoina yhä helpommin kotiin älykännykän ja sähköpostin välityksellä. Ainakaan nuoret eivät kyselytutkimusten mukaan halua tällaista maailmaa. Pidätkö työn tunkeutumista vapaa-ajalle todellisena ongelmana?
79.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
20.6% äänestäneistä vastasi En.
Työmarkkinajärjestöjen sopimuksessa pidennettiin aikanaan vuosittaista työaikaa 24 tunnilla – ilman tulojen nostamista. Kaupan alalla vähentäminen toteutettiin vuosivapaajärjestelmänä. Onko vuosivapaajärjestelmä ylipäätään ollut myös kaupan esimiehen etujen mukainen järjestely?
26.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
73.7% äänestäneistä vastasi Ei.
TYÖTERVEYSLAITOKSEN uuden tutkimuksen mukaan 79 prosenttia asiantuntija- ja esimiestyötä tekevistä kokee, että heidän pitää olla jatkuvasti tavoitettavissa ja yli 50 prosenttia heistä pyrkii reagoimaan sähköposteihin välittömästi. Kuulutko tähän joukkoon?
83.6% äänestäneistä vastasi Kyllä.
16.4% äänestäneistä vastasi En.
Verkkovetelehtimiseen syyllistyy uusien kv-tutkimustulosten mukaan 89 % työntekijöistä – eli viettää työaikaa verkossa työhön liittymättömästi. Syyllistytkö itse verkkovetelehtimiseen edes ajoittain?
32.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
67.5% äänestäneistä vastasi En.
Henkilöstöhallinto ja johto eivät tänä päivänä tiedosta tai tunne esimiehen työtä ja vaativat myös siksi laajempaa esimiehen läsnäoloa työpaikalla. Samaa vai eri mieltä?
86.1% äänestäneistä vastasi Samaa mieltä
13.9% äänestäneistä vastasi Eri mieltä
Työajanhallintaan tarkoitetut työkalut ovat kehittyneet viime vuosien aikana. Moni organisaatio uskoo keskitettyyn työvuorosuunnitteluun. Helpottaako keskitetty työvuorosuunnittelu esimiestyötä?
33.3% äänestäneistä vastasi Kyllä
40.6% äänestäneistä vastasi Ei
26.1% äänestäneistä vastasi Ehkä
Johtajat ja päällikkötason työntekijät käyttävät enemmän työaikaansa sosiaalisessa mediassa kuin alaiset, paljastaa yliopistossa tehty tutkimus. Käytätkö sinä työaikaasi somessa?
15.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
84.6% äänestäneistä vastasi Ei
Työnantajajärjestöt ovat ehdottaneet ratkaisuna kilpailukyvyn parantamiseksi viikoittaisen työajan pidentämistä. EK:n mielestä työaikaa voitaisiin pidentää myös luopumalla joistain arkipyhävapaista. Olisitko valmis pidentämään viikoittaista työaikaasi?
11.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
88.9% äänestäneistä vastasi Ei
Työhyvinvointi ja jaksaminen
Mitä mieltä olet omasta jaksamisestasi tällä hetkellä? Mietitkö, kuinka pitkään jaksat nykymenolla?
85.7% äänestäneistä vastasi Kyllä.
14.3% äänestäneistä vastasi En.
Näetkö, että mahdolliset uudet teknologiset ratkaisut ja järjestelmät (esimerkiksi työvuoro- ja sairaslomajärjestelyissä) tulevat vähentämään käytännössä kaupan esimiehen työn kuormittavuutta?
50% äänestäneistä vastasi Kyllä.
50% äänestäneistä vastasi Ei.
Juuri julkaistun väitöstutkimuksen mukaan johtajien työuupumus on vaiettu asia. Tutkimuksessa peräänkuulutetaan sitä, että ongelmat tulisi ottaa esille ja ilmiö tunnistaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Uskaltaisitko itse ottaa työuupumusasian esille oman esimiehesi kanssa?
67.6% äänestäneistä vastasi Kyllä.
32.4% äänestäneistä vastasi En.
Ns. NPS-kyselyjä on alettu hyödyntää myös työhyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Motivoitunut henkilöstö on paitsi tuottavampi, myös lojaalimpi työnantajaa kohtaan. Tyypillisin kysymys on ”Suosittelisitko omaa työpaikkaasi omille ystävillesi tai kollegoillesi”. Mitä vastaat?
72.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
27.8% äänestäneistä vastasi En.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kuntien työntekijöiden työuupumus on lisääntynyt ja sitoutuminen nykyiseen työpaikkaan heikentynyt. Onko tilanne samanlainen kaupan alalla?
76.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
23.7% äänestäneistä vastasi Ei.
Useat terveystalot mittaavat työntekijöiden ”sykettä” esittämällä tutkittavilleen seuraavan kaltaisen oletuksen tai väitteen: ”Aamulla herättyäni minusta tuntuu hyvältä lähteä töihin”. Vastaa tässä, miten itsesi kohdalla on asian tila (vastaa ”pääfiiliksen” mukaan).
63.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
36.8% äänestäneistä vastasi Ei.
Tuoreen viestintätoimiston teettämän kyselytutkimuksen (5/2017) mukaan 56 prosenttia suomalaisista vastaa työpuhelimeen ja sähköposteihin lomalla ainakin jossain kohtaa. Vastaatko sinä?
75.9% äänestäneistä vastasi Kyllä.
24.1% äänestäneistä vastasi En.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n teettämän tammikuussa julkaistun kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista alaisista kokee, että työhyvinvoinnin edistäminen työpaikoilla on yhä täysin riittämätöntä. Onko kokeminen perusteltua?
95.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
4.5% äänestäneistä vastasi Ei.
Tutkimusten mukaan yli 70% työntekijöistä kaipaisi itsensä ja esimiehensä välille mentorisuhteen. Mutta riittääkö esimiehen aika tällaiseen kanssakäymiseen arjessa?
16.2% äänestäneistä vastasi Kyllä.
83.8% äänestäneistä vastasi Ei.
Hankenin tuoreen tutkimuksen mukaan työuupumuksesta ei kerrota yrityksen sisällä, omille esimiehille tai työterveyshuoltoon. Kertoisitko itse työuupumuksestasi työnantajallesi?
45.5% äänestäneistä vastasi Kyllä.
54.5% äänestäneistä vastasi En.
Elon ja LähiTapiolan teettämän, johtajan työhyvinvointia tarkastelevan tuoreen tutkimuksen mukaan reilu puolet johtajista harkitsee koko ajan siirtymistä toisiin tehtäviin, eläkkeelle tai pitemmälle vapaalle. Oletko itse harkinnut?
69.2% äänestäneistä vastasi Kyllä
30.8% äänestäneistä vastasi Ei
Työterveyslaitos arvioi äskettäin, että suomalaiset tekevät arviolta 9 tuntia kuussa palkatonta ylityötä. Teetkö sinä palkatonta ylityötä?
75.2% äänestäneistä vastasi Kyllä
24.8% äänestäneistä vastasi Ei
Tuore amerikkalainen yliopistotutkimus kertoo: Jos esimies nukkuu hyvin, alaiset ovat tehokkaampia. Häiritseekö nykyinen työtahti tai stressi unesi laatua?
70.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
31.3% äänestäneistä vastasi Ei
Tekesin nyt syksyllä julkaiseman tutkimuksen mukaan esimiehet kokivat muita työntekijöitä enemmän stressiä ja harvempi esimies palveluyrityksissä koki päivittäin työn imua kuin heidän alaisensa. Koetko sinä esimiestyössäsi tänä päivänöä \\\'työn imua\\\'?
51.3% äänestäneistä vastasi Kyllä
48.7% äänestäneistä vastasi Ei
Tuore tutkimus Suomen työelämästä kertoo, että 74% johtavassa asemassa olevista on onnellisia työssään verrattuna kansan 40% keskiarvoon. Tutkimuksessa mitattiin innostusta ja sitoutumista työhön kokonaisvaltaisesti. Koetko olevasi onnellinen työssäsi?
53.3% äänestäneistä vastasi Kyllä
46.7% äänestäneistä vastasi Ei
Suomen työelämästrategian tavoitteena on tehdä maamme työelämästä Euroopan paras vuoteen 2020 mennessä. Onko työelämän laadussa mielestäsi vielä paljon parantamisen varaa?
100% äänestäneistä vastasi Kyllä
0% äänestäneistä vastasi Ei
Viimekuisen hyvinvoinnin tila-selvityksen mukaan esimiesten motivaatio työhyvinvoinnin johtamisessa on hyvä tai erinomainen. Vain 12% vastaajista on sitä mieltä, että esimiehellä on riittävästi aikaa työhyvinvoinnin johtamiseen. Onko sinulla?
21.2% äänestäneistä vastasi Kyllä
78.8% äänestäneistä vastasi Ei
Viime kuussa julkaistu vuosittain tehtävä Strategisen hyvinvoinnin tila Suomessa -tutkimus osoittaa, että panostukset työhyvinvointiin ovat vähentyneet. Onko tilanne sama kaupan alalla?
85.3% äänestäneistä vastasi Kyllä
14.7% äänestäneistä vastasi Ei
Joka neljäs suomalainen työtä tekevä kärsii stressistä. Eurooppalaisista työntekijöistä yli puolet katsoo työperäisen stressin olevan yleistä omalla työpaikallaan. Kärsitkö itse työperäisestä stressistä?
18.2% äänestäneistä vastasi Miltei jatkuvasti
60% äänestäneistä vastasi Satunnaisesti
21.8% äänestäneistä vastasi En juurikaan
Eläkeyhtiö Varman teettämän tuoreen selvityksen mukaan yhä harvempi uskoo terveytensä puolesta pystyvänsä työskentelemään nykyisessä tehtävässä vielä kahden vuoden kuluttua. Entä sinä?
13.2% äänestäneistä vastasi En ole varma
11.3% äänestäneistä vastasi Tuskin
75.5% äänestäneistä vastasi Uskon jaksavani
Noin joka neljäs työikäinen epäilee, ettei jaksa työelämässä vanhuuseläkeikään asti. Yhtä moni kokee työkykynsä heikentyneeksi. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Tunnetko itse työkykysi heikentyneen?
60.5% äänestäneistä vastasi Kyllä tunnen
39.5% äänestäneistä vastasi En tunne
Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan enää joka toinen 55 vuotta täyttänyt kokee terveytensä hyväksi, koska ei pysty vaikuttamaan riittävästi itse työhönsä. Esimiehiltä vaaditaan koko ajan lisää läsnäoloa. Koetko tämän kehityksen uhaksi terveydellesi?
76.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
23.9% äänestäneistä vastasi Ei
Suoritettujen työolobarometritutkimusten mukaan mahdollisuudet työtahtiin ja työtehtäviin vaikuttamiseen ovat heikentyneet reilun kymmenen vuoden aikana. Onko esimiestyön mielekkyys mielestäsi myös muuttunut kielteisempään suuntaan?
83.3% äänestäneistä vastasi Kyllä
16.7% äänestäneistä vastasi Ei
Taloustutkimuksen mukaan työssäkäyvistä joka viides tekee liikaa työtä. Yli puolet kokee työn kuormituksen aiheuttavan haittaa terveydelle. Koetko joutuvasi nykyisessä tehtävässäsi tekemään liikaa töitä?
60.9% äänestäneistä vastasi Kyllä
39.1% äänestäneistä vastasi Ei
Kaupan liiton tilastojen mukaan työvoiman vaihtuvuus kaupan alalla vaihtelee ammattinimikkeittäin. Kaupan liiton tuoreen tutkimuksen mukaan kaupan esimiehet viihtyvät tehtävissään. Viihdytkö sinä työssäsi?
74.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
25.4% äänestäneistä vastasi Ei
Työilmapiiri ja kiusaaminen
Pomon ja alaisen ystävyyssuhde on oma taitolajinsa. Voivatko pomo ja alainen olla työyhteisön henkeä vaarantamatta tunnetusti myös ystäviä?
59.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
40.7% äänestäneistä vastasi Ei.
Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan asiakkaiden taholta tuleva sanallinen väkivalta olisi lisääntynyt kaupan alalla. Esimiehet kohtaavat työntekijöitä enemmän epäasiallista käyttäytymistä. Onko sanallinen väkivalta lisääntynyt kaupan alalla omien kokemustesi valossa?
77.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
22.6% äänestäneistä vastasi Ei.
Kyselytutkimusten mukaan jotakin huonon kohtelun muotoa on kokenut työssään kaksi kolmesta. Kyse voi olla tietojen panttaamisesta, ylimielisyydestä ja vähättelystä, sovittujen asioiden pyörtämisestä ilman selityksiä, puhumattomuutta, liiallista työtehtävien annosta tai erilaisesta nurkkaamisesta yms. Oletko kokenut huonoa kohtelua viimeisen vuoden aikana?
61.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
38.4% äänestäneistä vastasi En
TNS Gallupin joulukuisen kyselyn mukaan joka kolmas pomo pelkää nykyaikana potkuja. Pelkäätkö sinä?
100% äänestäneistä vastasi Kyllä
0% äänestäneistä vastasi Ei
Elokuun lopussa tarkastetussa väitöskirjassa katsotaan, että pelolla johtaminen on vielä tänä päivänäkin yksi tyypillinen johtamisen muoto. Oletko samaa mieltä?
62.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
37.4% äänestäneistä vastasi Ei
Vuosittain tuhannet pomot jäävät työporukan ulkopuolelle eristyksiin tai tuntevat kokevansa kohtuutonta henkistä rökitystä. Oletko kokenut työssäsi kiusaamista alaisen taholta?
43.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
56.4% äänestäneistä vastasi Ei
Työkyvyttömyys
Tutkimuksen mukaan joka viikko sairaslomalla on keskimäärin 2.500 työkykyistä työntekijää. Eniten sairaslomaa huijaavat alle 25-vuotiaat. Oletko työssäsi törmännyt koskaan siihen, että alaisesi huijaa sairaslomaa tai pitänyt sitä poissaolon syynä?
83.9% äänestäneistä vastasi Kyllä
16.1% äänestäneistä vastasi Ei
Työllisyys ja työttömyys
Korona on tuonut monelle alalle uhkan työpaikkakadosta. Koetko itse epävarmuutta oman työpaikkasi säilymisestä?
43.1% äänestäneistä vastasi Kyllä.
56.9% äänestäneistä vastasi En.
Keskon pääjohtaja ja Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Matti Halmesmäen mukaan kaupan alalta katoaa eri syistä lähivuosina jopa 10 prosenttia työpaikoista. Näetkö tilanteen yhtä synkkänä?
64.2% äänestäneistä vastasi Kyllä
35.8% äänestäneistä vastasi Ei
Kaupan ala on aloittanut eräillä sektoreilla työvoiman määrän sopeuttamisen. Ennakoitko työvoiman sopeutustarpeita omalla työpaikallasi kuluvan vuoden tai ensi kevään aikana?
57.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
42.9% äänestäneistä vastasi Ei
Työmarkkinajärjestötoiminta
Pääasiassa SAK:laisista ja STTK:laisista ammattiliitoista koostuvan uuden keskusjärjestön on tarkoitus aloittaa toimintansa jo ensi vuoden aikana. Pitäisikö Kaupanalan esimiesliiton mennä hankkeeseen mukaan?
41.1% äänestäneistä vastasi Kyllä
28.6% äänestäneistä vastasi Mieluummin Akava
30.4% äänestäneistä vastasi Aivan sama
Työsuhdeturva
Monet työntekijäjärjestöt ovat viime aikoina vaatineet tessiä alemman palkan maksamisen kriminalisointia. Esimerkiksi puolet PAM:in riidoista koskee liian pienen palkan maksamista. Kannatatko työnantajan edustajana alipalkkauksen kriminalisointia?
68.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
31.6% äänestäneistä vastasi Ei
Työnantajat ovat pitkään niin Suomessa kuin Ruotsissa arvostelleet työntekijöiden työsuhdeturvaa liian vahvaksi, kun taas ay-järjestöt pitävät sitä liian heikkona. Oletko itse työnantajan edustajana sitä mieltä, että työsuhdeturva Suomessa on liian vahva?
50% äänestäneistä vastasi Kyllä
50% äänestäneistä vastasi Ei
Työsuojelu
Syksyllä kaupan yrityksissä tehdyissä työsuojelutarkastuksissa on käynyt ilmi, etteivät kaupan esimiehet kirjaa ylös kaikkia tekemiään tunteja. Aluehallintovirasto on edellyttänyt toimintaohjeissaan, että työnantajan on huolehdittava siitä, että esimiehet merkitsevät kaiken tekemänsä työn työaikakirjanpitoon. Huolehtiiko työnantajasi tästä?
19.4% äänestäneistä vastasi Kyllä.
80.6% äänestäneistä vastasi Ei.
Työtaistelut ja työmarkkinahäiriöt
Kaupan työnantajat ovat tuominneet PAMin viime aikoina järjestämät ulosmarssit, työnseisaukset ja hiljaiset hetket kuulutuksineen. Hyväksytkö sinä esihenkilönä tällaiset laittomat mielenilmaisut palkkaneuvottelujen vauhdittamiseksi?
52.9% äänestäneistä vastasi En.
47.1% äänestäneistä vastasi Hyväksyn.
700:n postilaisen ongelmat ehtivät laajentua monien suomalaisten arkeen vaikuttaviksi eri alojen tukilakoiksi. Pidätkö tukilakkoilua asiallisena toimintamuotona?
49.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
50.7% äänestäneistä vastasi En.
Työnantajajärjestöt ovat irtisanomissuojan heikentämisen vuoksi toteutettavien mielenilmaisujen takia jälleen vaatineet, että poliittista lakko-oikeutta tulisi rajata. Muualla Euroopassa poliittiset lakot on yleensä kielletty. Pitäisikö meilläkin rajata poliittista lakko-oikeutta?
56.6% äänestäneistä vastasi Kyllä.
43.4% äänestäneistä vastasi Ei.
Akavalaiset kaupan ylemmät toimihenkilöt ovat saadakseen oman työehtosopimuksen ottaneet käyttöönsä työtaistelutoimenpiteet. Pidätkö tällaista tavoite huomioiden vastuullisena ja tarpeellisena?
84.3% äänestäneistä vastasi Kyllä.
15.7% äänestäneistä vastasi En.
Postin työriidan siivittämänä Elinkeinoelämän keskusliitto on taas vaatinut, että tukilakkoilulle pitää tehdä jotakin. EK:n mukaan työrauhalainsäädäntömme on ehdottomasti vanhentunut. Samaa vai eri mieltä?
75% äänestäneistä vastasi Kyllä
25% äänestäneistä vastasi Ei
Ay-liikkeen suurmielenilmaisuun osallistui 18.9.2015 satoja tuhansia ihmisiä eri puolilla Suomea. Oliko mielenilmaisu mielestäsi perusteltu?
59.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
40.4% äänestäneistä vastasi Ei
Syksyn 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen piti turvata työrauha, mutta lakot ja tukitoimet jatkuvat. Työnantajapuoli on varma, että tavallinen, tunnollinen suomalainen työntekijä ei voi hyväksyä tällaista käyttäytymistä. Hyväksytkö sinä mielenilmaukset?
51.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
48.4% äänestäneistä vastasi Ei
EK:n jäsenyrityksissä oli v. 2012 91 työtaistelua. Laittomien lakkojen suhteellinen osuus oli 2012 erityisen suuri. Myös kaupan alalla ulosmarsseja on nähty. Syynä on usein yrityksen henkilöstöpolitiikka. Hyväksytkö tällaiset laittomat lakot?
34.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
65.4% äänestäneistä vastasi Ei
EK tyrmäsi 3 päivän koulutusvapaan, jonka piti tulla voimaan v 2013 alusta. Palkansaajapuolen mielestä oikeus kuuluu kaikille. Olisitko valmis puolustamaan koulutusvapaaoikeutta järjestöllisin toimin?
26% äänestäneistä vastasi Kyllä
74% äänestäneistä vastasi Ei
Työturvallisuus
Turvallisuustoimilla parannetaan kaupan tuottavuutta, tuetaan kilpailukykyä ennaltaehkäisemällä turvallisuusriskejä ja parantamalla valmiuksia toimia erilaisissa riskitilanteissa. Onko kauppa mielestäsi panostanut riittävästi turvallisuuskoulutukseen?
54.5% äänestäneistä vastasi Kyllä
45.5% äänestäneistä vastasi Ei
Työyhteisöt ja työilmapiiri
Lähes kolmannes suomalaista on harkinnut työpaikan vaihtoa viimeisen vuoden aikana. Oletko tänä vuonna harkinnut toisiin tehtäviin tai toisen työnantajan palvelukseen siirtymistä nykyisestä esimiestehtävästäsi?
73% äänestäneistä vastasi Olen.
27% äänestäneistä vastasi En ole.
Tuoreen lokakuisen väitöstutkimuksen mukaan johtajuus edellyttää esimieheltä jatkuvaa tasapainotteluaalaisten erilaisten odotusten välillä, jotka voivat olla jopa toisilleen vastakkaisia. Kysymys kuuluu, onko tähän aikaa?
30% äänestäneistä vastasi Kyllä.
70% äänestäneistä vastasi Ei.
Tuore Työterveyslaitoksen ja Utrechtin yliopiston tutkimus kertoo, että Ilmapiirikartoituksissa ei kannattaisi keskittyä työtyytyväisyyden selvittämiseen, koska se ei ole työn kehittämisen kannalta hyvä mittari. Oletko samaa mieltä työtyytyväisyystutkimuksista?
75% äänestäneistä vastasi Kyllä.
25% äänestäneistä vastasi En.
Vapaa aukiolo
Suomen hallitus esittää, että kaupat saisivat itse päättää aukioloajoistaan ilman rajoitteita. Kannatatko ajatusta?
53.5% äänestäneistä vastasi Kyllä
46.5% äänestäneistä vastasi Ei
Kaupanala on vaikeassa tilanteessa heikentyneen kotimaisen ostovoiman vuoksi. Aukioloaikasääntelyä vaaditaan taas vapautettavan. Pitäisikö nykyinen sääntely purkaa?
40.6% äänestäneistä vastasi Kyllä
59.4% äänestäneistä vastasi Ei
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt pääkaupunkiseudun, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan vähittäiskaupoille poikkeusluvan helatorstain aukioloon. Helluntaille lupaa ei hellinnyt. Pidätkö aukiololainsäädäntöä laajentavaa lupakäytäntöä perusteltuna?
800% äänestäneistä vastasi Kyllä
2600% äänestäneistä vastasi Ei
Verotus
Veromaksajien Kl:n mukaan pienten palkkojen verotus Suomessa on kansainvälisesti varsin kevyttä ja keskituloisellakin keskiarvon tuntumassa. Suurissa palkkatuloissa Suomi kuuluu ankariin verottajiin.Pitäisikö suurituloisten verotusta edelleen kiristää?
85.2% äänestäneistä vastasi Kyllä
14.8% äänestäneistä vastasi Ei
Yhdenvertaisuus ja syrjintä
Tuore Helsingin yliopiston 5000 työhakemuksen tutkimus osoittaa, että Suomessa esiintyy laajaa syrjintää maahanmuuttajataustaisia työnhakijoita kohtaan. Jos henkilöt ovat kaikki työkokemukseltaan, koulutukseltaan ja muilta olennaisilta tekijöiltään toisiaan vastaavia, onko sinulle esimiehenä aivan sama, mitä etnistä alkuperää työntekijä on?
55% äänestäneistä vastasi Kyllä.
45% äänestäneistä vastasi Ei aivan.
Useilla työpaikoilla vaikkapa palkkaamisessa ja potkuissa jyrää ns. suosikkijärjestelmä, väitetään tuoreissa työolotutkimuksissa. Oletko havainnut itse tällaista?
69.2% äänestäneistä vastasi Kyllä
30.8% äänestäneistä vastasi Ei
Ikäsyrjintä tullee eläkeiän alarajan korottamisen jälkeen lisääntymään työpaikoilla roimasti, arvioi työoikeuden asiantuntija professori Seppo Koskinen äskettäin. Näetkö eläkeuudistuksessa saman uhan?
76.5% äänestäneistä vastasi Kyllä
20.6% äänestäneistä vastasi Ei
Eräät yritykset ovat viime aikoina päättäneet olla palkkaamatta sukulaisia samaan työpaikkaan. Onko sukulaisten palkkaaminen samaan työpaikkaan kiellettyä työnantajayrityksessäsi?
NAN% äänestäneistä vastasi Kyllä
NAN% äänestäneistä vastasi Ei
Suomessa ikäsyrjintää on esim. naisten osalta eniten Euroopassa. Ikäsyrjintä voi tarkoittaa esim. ongelmia rekrytoinnissa, etenemis- ja koulutusmahdollisuuksissa, tiedon saannissa, tai arvostuksessa. Oletko kokenut jotain näistä?
54.5% äänestäneistä vastasi Kyllä
45.5% äänestäneistä vastasi Ei
Yhteiskuntavastuu
HP:n äsken julkaistun maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan työntekijät ovat tuottavampia, motivoituneempia ja sitoutuneempia yrityksissä, joissa yhteiskuntavastuu näkyy. Osaatko mieltää oman työnantajasi kantavan jollain tavalla yhteiskuntavastuuta?
68.8% äänestäneistä vastasi Kyllä.
31.3% äänestäneistä vastasi Ei.
Lähes puolet suomalaisista olisi valmis pidentämään työaikaansa yhteiskuntavastuunsa kantamiseksi. Oletko sinä?
28.4% äänestäneistä vastasi Kyllä
71.6% äänestäneistä vastasi Ei
Enemmistö suomalaisista suhtautuu TNS gallupin maaliskuisen kyselyn mukaan kielteisesti talouden kasvun nimissä työelämän lisäjoustoihin. Entä, miltä asia näyttää vastaavan esimiehen näkökulmasta - näytätkö vihreää valoa vaikeina aikoina joustoille?
48.3% äänestäneistä vastasi Kyllä
51.7% äänestäneistä vastasi Ei